Yazar Olmak İstiyorum!
Yazar olmak, birçok kimsenin hayallerini süslese de aslında günümüzde bir kitap çıkarmak çok da zor değildir. Pek çok kitap, kalitesine bakılmaksızın ücreti mukabilinde yayınevleri tarafından basılıyor. Evet! Kitap çıkarmak kolay olsa da yazar olmak sanıldığı kadar kolay değildir!

“Yazar olmak istiyorum” tümcesini, genç-yaşlı, kadın-erkek fark etmeksizin çok sayıda kimseden duyuyoruz. Bir kitap çıkarma ve kendine ait yayımlanmış bir kitabı eline alıp sayfalarını çevirme arzusu, epeyce insanın hedefleri arasında yer alıyor. Peki yazar olmak sanıldığı kadar kolay mı? “Yazar olmak istiyorum” demekle yazar olunur mu?
Öncelikle yazarlık, belirli bir donanım, birikim ve yetenek gerektirir. Herkes bir şeyler yazıp yayımlatabilir fakat herkes gerçek anlamda yazar olamaz. Her yıl baskıdan çıktığı halde kitabevlerinin raflarına dahi dizilmeyen, satış sayısı 1.000’i bile bulmayan, ikinci baskısı yapılamamış birçok kitap yayımlanıyor. Bir kitabın kalitesi elbette sayılarla ölçülemez lakin iyi bir kitabın ve iyi bir yazarın, okuyucuyla buluşması, ortalamanın üstünde satış rakamlarına ulaşması, en azından kitabın türüne ilgi duyan kitle tarafından ilgiyle karşılanması beklenir.
Şöyle ki; iyi bir romanın, öykü, şiir, kişisel gelişim, deneme türündeki iyi bir kitabın, kaliteli ve özenle yazılmış bir çocuk kitabının, okuyucu tarafından beğenilmesi ve ilgi görmesi olağandır. Okuyucu kitlesi geniş sayılabilecek bu türlerde yayımlanmış kitapların ilgi görmesi, kalitesini de göstermesi açısından ölçü olarak görülebilir. Her ne kadar çok kaliteli kitapların raflarda kalmasına, hiçbir şey anlatmayan kalitesiz kitapların ise çok satmasına zaman zaman şahit olsak da bu böyledir.
Okuyucu kitlesi daha dar olan bazı kitaplar için satış adeti elbette kalitesi için bir kıstas olamaz. Mesela, kaliteli ve doyurucu bilgilere sahip bir bankacılık konulu kitabın satış sayısını, kalitesini değerlendirme noktasında ölçü olarak kabul edemeyiz. Çünkü hitap ettiği kitle sınırlıdır.
İyi bir yazar olmak için neler yapmalıyız?
Asıl konumuza dönecek olursak, en başta belirtmekte fayda var ki yazar olmak belirli bir disiplin gerektirir. Dolmadan taşmak mümkün olamayacağı için, bol miktarda kitap okumayı, her fırsatta yazmayı, planlı olmayı gerektirir.
Kitap yazmak için öncelikle bir meselenizin, anlatacağınız bir konunun, bir hikayenizin olması gerekir. Birçok kimseden “kitap yazıyorum” cümlesini duyarız lakin gerçekte çok az kişinin kitap yazdığını biliriz. Birkaç sayfa yazdıktan sonra devamını getiremeyen çok sayıda kişinin yazarlık macerası başladığı gibi sona erer.
Yazar Mario Levi’ye göre bunun iki nedeni vardır. Birincisi, zannettiğiniz kadar hikayenizin veya anekdotunuzun olmamasıdır. İkincisi ise yeterince malzemeniz olmasına rağmen bunu anlatabilecek, kelimelere dökebilecek kabiliyete sahip olmamanızdır.
Yazar olmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Yazar olmak konusunda sıklıkla yapılan bazı hatalar vardır. Birincisi ve en önemlisi yeterince ve düzenli okumamaktır ki yukarıda da söylemiş olduğumuz gibi dolmadan taşmak mümkün değildir. Bir diğer hata, bilgi sahibi olmadığınız konuda yazmaya çalışmanızdır. En iyi bildiğiniz konuda yazmanız en doğrusu olacaktır. Sıklıkla yapılan hatalardan bir diğeri ise yazmak için “müthiş bir fikir” bulmak ancak bu fikri doğru bir biçimde sayfalarla buluşturamamaktır. Fikir sahibi olmak, yazar olmak için yeterli değildir.
İyi bir yazar olmanın yolu, her an heybenizi doldurmanızdan geçer. Okuduklarınız, izledikleriniz, duyduklarınız, aklınıza gelen parlak fikirler, süslü cümleler, günün birinde sayfalarla buluşmalıdır. İnsanları dikkatlice dinlemeli, her insandan kitabınıza malzeme olabilecek çıkarımlar elde etmeyi iyi bilmelisiniz. Ancak bütün birikiminizi, heybenize doldurduğunuz her şeyi bir anda kullanmaya çalışmamalı, sabırlı olmalısınız. Heybenizde ne var ne yok hepsini ilk kitabınıza boca etmeniz doğru değildir. Böyle yaptığınız taktirde, okuyucunun kafası karışacak ve ikinci kitabınızı okuma isteği duymayacaktır.
İyi bir yazar olmak için didaktik bir dilden sakınmak gerekir. Bu dil okuyucuyu en çok sıkan dildir. Anlatmak istediklerinizi mümkün olduğunca kısa cümlelerle anlatmaya ve tekrara düşmemeye çalışmalısınız. Anton Çehov, “Vaktim olsaydı daha kısa yazardım” derken bunu anlatmaktadır.
Özetle iyi bir yazar olmak için;
– Bol bol okuyun
– Çok iyi bir gözlemci olun
– Sık sık notlar alın
– İyi bir dinleyici olun, insanları dinleyin
– Bulduğunuz her fırsatta seyahate çıkın
– Araştırma yapmaktan geri durmayın
– Gün içinde mutlaka yazın
“İyi bir yazar olmak istiyorum” diyorsanız, belirli bir disiplin içinde hareket etmeli, kendinize göre yazma rutinleri geliştirmelisiniz…